Het faal- en rijangst begeleiden
Het is ook mogelijk om bij Autorijschool Adam in Utrecht een faal of rij-angst begeleiding aan te vragen. Ahmed is een gepassioneerde en gecertificeerde faalangst instructeur.

Faalangst is een fenomeen dat regelmatig voorkomt en heel naar in het autorijden kan zijn. 
Denken dat je niet goed genoeg bent of dat iedereen iets van je verwacht. Angst op de snelweg rijden of in een tunnel of juist in een drukke stad. 
Een veel voorkomend probleem. Met een goede begeleiding is het mogelijk deze angst te verminderen of misschien doen verdwijnen.
De lessen in faal of rij angst duren 90 minuten. 
Het examen duurt 80 minuten. 
Uiteraard hoeven mensen met het bezit van een rijbewijs geen examen af te leggen. 
Rij of faalangst na een traumatische ervaring vragen veel tijd. 
Daarom is een goede begeleider van groot belang om de problemen te leren erkennen en verwerken.

Wat is faalangst eigenlijk en hoe is het te voorkomen?

Letterlijk betekent faalangst: de angst om te falen. Op zich is ieder mens bang om te falen; dat is helemaal niet zo erg. Vaak is het juist een motiverende factor. Maar sommige mensen zijn zó bang om het niet goed te doen, dat ze zichzelf blokkeren in plaats van motiveren. Er komt niet uit wat er gezien de mogelijkheden in zit.

Twee soorten angsten.

Er zijn twee soorten angst: angst als toestand en angst als karaktereigenschap. Faalangst voor het rijexamen is een voorbeeld van angst als toestand. Je bent voor het rijexamen extreem (ongezond) zenuwachtig, terwijl je in heel veel andere situaties helemaal geen last hebt van angst. Als je last hebt van faalangst voor het rijexamen zakt je vaak keer op keer voor het rijexamen. Terwijl je in ontspannen lessituaties een prima bestuurder bent. Zonde, natuurlijk.
 Een andere vorm van angst is angst als karaktereigenschap. In dat geval is er sprake van angst als persoonlijkheidsstoornis, die op veel momenten van de dag voor problemen zorgt.

Speciaal rijexamen ontwikkeld

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de leerlingen, die in het reguliere schoolonderwijs zakt voor het afsluitende examen, lijdt aan faalangst. Dat zou voor het rijexamen betekenen dat er jaarlijks ongeveer 10.000 kandidaten zakken, vanwege hun ongezonde angst voor het rijexamen. De overheid vindt dat teveel en vroeg het CBR een speciaal rijexamen te ontwikkelen.

Wanneer heeft u faalangst voor het rijexamen?

Bijna iedereen is zenuwachtig voor een (rij)examen. Dat is normaal. Het kan je juist stimuleren om goed te presteren. Je bent scherp door de adrenaline. Sommige mensen zijn extreem zenuwachtig, maar dat hoeft geen faalangst te zijn. We spreken pas van faalangst voor het rijexamen als je onder druk van dat ‘ene uurtje’ bezwijkt. Bijvoorbeeld door een black-out, of door fouten die je tijdens uw rijlessen nooit maakte.
Er is geen sprake van rijexamenangst als je zenuwachtig bent doordat je nog niet helemaal klaar bent voor het examen. Bijvoorbeeld omdat je eigenlijk te weinig rijlessen hebt gehad. Of omdat je geen klik had met je rijinstructeur. Besteed daarom genoeg aandacht aan het vinden van een goede rijschool en rijinstructeur.
Er is ook geen sprake van faalangst voor het rijexamen als je last hebt van angst als karaktereigenschap/persoonlijkheidsstoornis. Op internet vindt je hier veel informatie over, onder andere op http://www.faalangst.nl/. Daar vindt je een test die meet of je hieraan lijdt; en wat je er dan aan kunt doen.
Andere tests op internet om uit te zoeken of je faalangstig bent vindt je op www.123test.nl.

Voorkom angst

Voorkomen is beter dan genezen. Kijk daarom eens op www.faalangst.nl om je te verdiepen in angst voor het rijexamen. Op deze site is een speciale knop ‘rijexamenangst’ te vinden. Daar kan je een test doen, een artikel lezen, een boek bestellen en een gratis gadget over rijexamenangst downloaden (een kaart met allemaal tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

Vergroot je mobiliteit!

Voor meer informatie of een vrijblijvende gratis intake rijles bel/whatsapp of stuur een e-mail.

Tel: 0641786823

E-mail: rijschool-adam@live.nl